Новини

Огляд семінару "Нова школа: фізика та математика" від офіційного сайту ЧНУ cdu.edu.ua

Науковці та вчителі обговорили проблеми фізико-математичної освіти

Учителі фізики та математики зустрілися з викладачами Навчально-наукового інституту фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем.

Міждисциплінарний методичний семінар "Нова школа: фізика та математика" провели Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького спільно з Черкаським обласним інститутом післядипломної освіти педагогічних працівників.

Понад 180 учителів зі всієї області обговорювали з колегами з вищої школи стратегії розвитку фізико-математичної освіти, оригінальні методичні підходи, актуальні питання співпраці.

— Наукові досягнення Черкаського національного, 21-е місце у наукометричному рейтингу Scopus — це в першу чергу досягнення наших хіміків, фізиків та математиків, — зазначив, вітаючи учасників семінару, перший проректор університету Василь Мойсієнко. — На жаль, за результатами останніх вступних кампаній вищі навчальні заклади нині констатують спад інтересу до природничих напрямів науки. Тому працюючи в складі робочої комісії Міністерства освіти і науки над Умовами вступу до вищих навчальних закладів, ми намагалися створити сприятливі умови для тих, хто хоче опанувати природничі спеціальності.

Василь Миколайович наголосив, що Черкаський національний, у свою чергу, розробив власні заходи — дистанційні курси, організація Всеукраїнської олімпіади, проведення міждисциплінарних семінарів для шкільних учителів. Перспективними можуть бути і спільні наукові дослідження на базі Інституту фізико-хімічних досліджень ЧНУ.

— Наш університет є співзасновником новоствореної Агенції регіонального розвитку Черкащини, діяльність якої передбачає фінансування наукових досліджень, — розповів колегам Василь Мойсієнко.

Директор ННІ ФМ та КІС Юрій Ляшенко детально розповів, що робити, щоб підняти рівень фізико-математичної освіти серед молоді. Він поінформував про шкільні конкурси та діючі в університеті безкоштовні курси для школярів, про тестування, результати яких приймальна комісія враховуватиме при вступі до університету. Розповів і про інші “легальні” способи збільшення конкурсного балу при вступі.

— Сподіваємося, що у Правилах прийому в 2017 році будуть передбачені додаткові коефіцієнти для регіональних вищих навчальних закладів, для випускників із сільської місцевості, а також галузевий коефіцієнт, який стимулюватиме до вступу на природничі спеціальності.  Усі ці коефіцієнти, а також результати дистанційного підсумкового тестування в сумі даватимуть абітурієнту до тридцяти додаткових балів, — зазначив Юрій Олексійович. Він також поінформував про затребувані спеціальності, можливість здобути додаткову освіту, навчаючись на бакалавраті.

Із компетентісним підходом у математичній освіті ознайомила вчителів професор Ніна Тарасенкова. А методист математики інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Ольга Козлова  поінформувала їх про використання онлайн середовища Міксіке в навчально-виховному процесі та про підготовку учнів до участі в конкурсах та турнірах юних винахідників і раціоналізаторів.
Джерело:cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Окрім методичної, учителі отримали детальну практичну інформацію про дистанційні курси в ЧНУ, які допоможуть випускниками шкіл скласти ЗНО з математики та фізики.

Секційні засідання відбулися не менш результативно. Професор Андрій Гусак продемонстрував учителям оригінальні фізичні досліди і математичні головоломки, підготовлені лаборантом кафедри фізики Яковом Тарнавським, та запросили їх разом зі школярами на екскурсії. Поговорили також про організацію наукової роботи учнів у системі МАН.

На секційному засіданні для вчителів математики доцент кафедри математики та методики навчання математики Ірина Богатирьова розповіла про підготовку дітей до конкурсу проектів з математики і предметних олімпіад. Про організацію наукової роботи учнів з математики в системі МАН розповів старший викладач кафедри алгебри та математичного аналізу Сергій Бабенко.
Джерело:cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Освітяни отримали можливість презентувати свої досягнення, обмінятися досвідом та обговорити тематику подальших зустрічей. Адже школи і виші Черкащини об’єднує спільна мета — зробити все можливе, щоб випускники залишалися навчатися і працювати в рідній області.

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

 

Джерело: cdu.edu.ua Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

 

Фоторепортаж від ННІ ФМ та КІС

Останнє редагування: Четвер, 10 листопада 2016 10:39